|
|
دولت از پژوهشهای معطوف به رفع نیازهای روز حمایت کند
كد خبر:3554 |
تاريخ خبر :08:34:00 1396-5-29 |
نسخه چاپي |
|
حجتالاسلام والمسلمین محمدصادق یوسفیمقدم در گفتوگو با ایکنا: دولت نقش مهمی در توسعه ابعاد مختلف قرآنی دارد و معتقدم باید به شکل ویژه از پژوهشهایی معطوف به رفع نیازهای روز حمایت کند. |
به گزارش واحد خبر پایگاه معارف قرآن به نقل از ایکنا، حجتالاسلام والمسلمین محمدصادق یوسفیمقدم، رئیس پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در پاسخ به سؤالی در مورد انتظارات شما به عنوان یک فعال قرآنی در حوزه علمیه از دولت جدید و رئیس جمهور چیست؟ گفت: انجام فعالیتهای قرآنی در وضعیت امروز بر عهده نهادهای مختلفی گذاشته شده است که دولت نیز بخشی از آن را عهده دار است.
وی ادامه داد: بخشی از کار که بیشتر ترویجی یا آموزش مقدماتی است، بر عهده وزارتخانههایی مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت آموزش و پرورش است.
رئیس پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن با بیان اینکه فعالیتهای پژوهشی قرآنی نیز در نهادهای دیگر مانند وزارت علوم و دانشگاهها و حوزههای علمیه متولی دارد و تصمیمگیری های آن در جایی مانند شورای توسعه فرهنگ قرآنی انجام میشود از اینرو به نحوی شورای عالی انقلاب فرهنگی هم نقش محوری در برنامهریزیهای ستادی بر عهده دارد.
این محقق و پژوهشگر قرآنی حوزه علمیه تصریح کرد: از طرفی سازمانهایی مانند اوقاف و امور خیری، سازمان تبلیغات اسلامی و سازمان دارالقرآن که وابسته به این نهاد است همچنین شورای عالی قرآن نیز در فعالیتهای قرآنی نقش دارند؛ بنابراین مراکز و نهادهای مختلفی در فرایند تصمیمگیری و اجرای برنامههای قرآنی اعم از آموزشی، پژوهشی، ترویجی و تبلیغی و ... نقش دارند و طبیعتا دولت در حیطه امور مربوط به خود میتواند و باید نقش جدیتری داشته باشد.
یوسفیمقدم با اشاره به پراکندگی در امور قرآنی اظهار کرد: معتقدم مباحث قرآنی باید در تمامی ابعاد آن یعنی از آموزش و تبلیغ و ترویج گرفته تا امور پژوهشی و توسعه فرهنگ قرآنی و انس با قرآن در کشور توسعه پیدا کند؛ زیرا در تمامی این ابعاد با وجود زحمتهای زیادی که از سوی نهادهای مختلف صورت گرفته و مراکز خصوصی نیز نقش خوبی در توسعه آموزش قرآن و تبلیغ و ترویج آن داشتهاند باز هم شاهد کمبودهای فراوانی هستیم که بار آن تنها هم بر دوش وزارت ارشاد نیست.
رئیس پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن بیان کرد: در سالهای اخیر فرایند تولید آثار پژوهشی قرآنی در کشور به خصوص در حوزههای علمیه هم رشد کمی و هم رشد کیفی خوبی داشته است ولی باز هم باید مباحث پژوهشی عمیقتر و حسابشدهتر در دستور کار قرار گیرد که معطوف به رفع نیازهای روز باشد؛ زیرا در کارهای پژوهشی بهویژه در پایاننامهنویسیها و نوشتن رسالهها در حوزه و دانشگاه شاهد کارهای تکراری و بعضا معطوف به مسایل گذشته زیادی هستیم که شاید تحقیق آن چندان تاثیری هم نداشته باشد.
یوسفی مقدم توجه به نیازهای نظام اسلامی در تحقیقات قرآنی و نوشتن رسالهها و پایاننامهها را مورد توجه قرار داد و تصریح کرد: حتی در خود حوزه علمیه نیز خلأهای پژوهشی زیادی داریم که معطوف به رفع نیازهای خود حوزه علمیه است از جمله اینکه معتقدم باید علوم قرآنی، بازنگری و بازنویسی شود.
این محقق، نویسنده و پژوهشگر قرآنی کشور با اشاره به مسایل جدیدی که بحث آن در درون حوزه نیز وجود دارد و نیازمند آن هستیم که با نگاه قرآنی به واکاوی آن پرداخته شود عنوان کرد: سالهای زیادی از فعالیت مستشرقان در زمینه قرآنی میگذرد و در داخل کشور نیز و در پاسخ به شبهات و سؤالاتی که مطرح میکنند کارهای علمی خوبی صورت گرفته است ولی به نظر میرسد باید زمینه را برای مباحث بیشتری در این عرصه فراهم کنیم.
رئیس پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن، توجه به معارف قرآن کریم در کنار آموزش و ترویج و تبلیغ را ضروری دانست و عنوان کرد: یکی از کارهایی که در پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن آغاز شده ولی جای کار زیادی دارد پرداختن به تفاسیر آموزشی متناسب با سنین مختلف و مقاطع و اقشار گوناگون است همچنین روی آوردن به نگارش تفاسیر تخصصی نیز ضروری است.
یوسفی مقدم بیان کرد: تفاسیر بسیار خوبی مانند المیزان در دوره معاصر نوشته شده است اما در دورهای که ما در آن زندگی خودمان را سپری میکنیم باید به سمت تفاسیر تخصصی در علوم مختلف انسانی پیش برویم که میتواند در فرایند اسلامیسازی علوم انسانی نیز نقش خوبی را ایفا کند.
رئیس پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن، روششناسی تفسیر را از نیازهای مهم و ضروری دیگر در عرصه پژوهشهای قرآنی برشمرد و تصریح کرد: از دیگر کارهایی که باید صورت بگیرد این است که آموزش قرآن و واحدهای درسی در دانشگاهها و حوزه متناسب با نیازهای برشمرده شده بهروزرسانی شود و چه بسا نیاز داریم که برخی دروس از پشتوانه پژوهشی لازم برخوردار شوند.
یوسفیمقدم در خاتمه سخنانش مجددا بر نقش کلیدی دولت در این زمینه تاکید کرد و گفت: دولت با توجه به جایگاه حاکمیتی و در اختیار داشتن بودجه میتواند در حمایت از پژوهشهای هدفمند، آموزش و تبلیغ و ترویج قرآن متناسب با طرحهای و برنامههای ارایه شده از سوی مراکز مختلف نقش خود را ایفا کند.
وی تاکید کرد: وظیفه دیگری نیز که بر دوش تمامی فعالان قرآنی است این است که با همدیگر همافزایی و مساعدت و همکاری و همدلی داشته باشند تا ابعاد مختلف امور قرآنی اعم از آموزش، تبلیغ، ترویج و پژوهشهای قرآنی عمومی و تخصصی متناسب با ظرفیت کشور رشد و توسعه داشته باشد. |
بایگانی اخبار |
|
|
|